Wat is mediation

 

Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, in een bijeenkomst onder begeleiding van een neutrale bemiddelingsdeskundige (de mediator). De mediator is opgeleid om je te helpen via gezamenlijk overleg tot een oplossing te komen. Hij of zij zorgt ervoor dat je in vertrouwelijkheid en onder geheimhouding kunt vertellen wat je dwars zit. Mediators helpen partijen bij het vinden van een oplossing maar oordelen niet. Van belang bij mediation is dat partijen vrijwillig meewerken. 

 

Een mediation bestaat uit verschillende fasen:

 

Kennismakings-/intakegesprek
De eerste bijeenkomst is een kennismakings- of intakegesprek. Tijdens dit gesprek legt de mediator uit wat mediation inhoudt en welke uitgangspunten gelden tijdens een mediation. De mediator inventariseert welke punten moeten worden opgelost en welke factoren de oplossing tot nu toe hebben belemmerd. Je krijgt allebei de gelegenheid om jouw kant van het verhaal te vertellen. Indien beide partijen besluiten dat mediation de juiste keuze is om het conflict op te lossen, wordt een afspraak gemaakt voor het eerste mediationgesprek.

 

Start mediation: ondertekenen mediationovereenkomst
In de eerste mediationbijeenkomst, ondertekenen alle partijen (incl. de mediator) eerst de mediationovereenkomst. In deze overeenkomst worden alle afspraken voor het mediationtraject op papier gezet, zoals de vertrouwelijkheid en de geheimhouding, de aard van het conflict en het afgesproken uurtarief. Daarnaast verklaart de mediator in deze mediationovereenkomst dat je actief meewerkt aan de oplossing van het conflict en dat de mediator zelf geen enkel belang heeft bij de uiteindelijke oplossing voor het conflict. Indien het mediationtraject online geschiedt, zal vooraf aan de eerste sessie de overeenkomst getekend dienen te worden door alle partijen.

 

Vervolgbijeenkomst(en)
Tijdens de mediationbijeenkomsten verzoekt de mediator beide partijen om zijn of haar kant van het conflict te vertellen. De mediator zorgt ervoor dat de belangen van beide partijen op tafel komen, zodat gewerkt kan worden aan een mogelijke oplossing. Aan het eind van iedere bijeenkomst vat de mediator de voortgang samen en maakt een afspraak voor een volgende bijeenkomst. Na een aantal gesprekken is bekend hoe beide partijen tegen het conflict aankijken en welke zaken belangrijk zijn voor de toekomst.

 

Oplossing bepalen
Als alle belangen in kaart zijn gebracht, dan is het punt bereikt dat je samen met de andere partij constructief op zoek gaat naar oplossingen die zoveel mogelijk tegemoet komen aan ieders belangen. De mediator kent verschillende technieken om jullie daarbij te helpen. Vervolgens toetst de mediator of de gevonden oplossingen in de praktijk uitvoerbaar zijn.

 

Oplossing vastleggen in vaststellingsovereenkomst
Hebben beide partijen een oplossing gevonden, dan legt de mediator deze oplossing vast in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst is belangrijk omdat hierin alle afspraken die je hebt gemaakt staan beschreven. Het schept rechten en plichten waar beide partijen zich aan moeten houden. Door de overeenkomst te ondertekenen verklaren zowel jij als de andere partij dat jullie je houden aan de afspraken.
Na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst is de mediation afgerond.