Kosten
De kosten van de mediation bestaan uit mijn honorarium en eventuele overige te maken kosten - in voorkomend geval bijvoorbeeld huur van vergaderruimte of reiskosten. Het uurtarief is afhankelijk van het soort mediation en de werkzaamheden. De tijdsbesteding wordt transparant verantwoord in de vorm van een gespecificeerd kostenoverzicht. Er worden geen kantoorkosten in rekening gebracht. Mediation is in vergelijking met een gang naar de rechter aanzienlijk minder kostbaar en duurt minder lang.
Gratis kennismaken
Voor jou als client is het van belang dat je je goed voelt bij mij als mediator, dat je je vrij voelt om alles te benoemen dat je graag op tafel wil hebben. Wederzijds vertrouwen is een belangrijke basis. Om die reden mag je altijd gratis en vrijblijvend kennis met mij maken. Tijdens dit gesprek, dat ongeveer een half uur duurt, kun je alle vragen stellen en zal ik een toelichting op het mediationproces geven.
Wie betaalt?
Meestal betalen de partijen elk de helft van de kosten, maar het staat je vrij om hierover andere afspraken te maken. In conflicten tussen werkgever en werknemer neemt de werkgever de kosten vaak voor zijn rekening. Wie de rekening betaalt, is van geen enkele invloed op de mediation. Die voorwaarde wordt ook zo vastgelegd in de mediationovereenkomst. Deze overeenkomst is juridisch bindend, dus partijen inclusief de mediator moeten zich daaraan houden.
No cure no pay
Mediation mag niet op basis van 'No cure, no pay' worden aangeboden. Het honorarium van een mediator is dus niet afhankelijk van het resultaat. Als dat wel zo zou zijn, dan kan dat mijn neutrale positie beïnvloeden, want dan heb ik belang bij een bepaalde uitkomst.