MEDIATION

 

Waarom kiezen voor mediation?

 

Redenen om voor mediation te kiezen zijn vaak dat partijen snel duidelijkheid willen hebben, het conflict binnenskamers willen oplossen en omdat het belangrijk is om controle te houden over de kosten en de uitkomst van het conflict. En niet in de laatste plaats omdat u graag een echte oplossing nastreeft en u de relatie wil herstellen of verbeteren. De slagingskans van mediation is hoog. 

 

Als men met elkaar verder wil of moet, is het beter om zelf de oplossing van het conflict te vinden. Als de beslissing aan een ander wordt overgelaten, bijvoorbeeld een rechter, zal vaak een winst-verlies situatie ontstaan. Dat zal de relatie eerder doen verslechteren, dan verbeteren. Er is dan wel een beslissing genomen over het conflict, maar dat betekent niet persé dat het onderliggende probleem in de relatie ook daadwerkelijk is opgelost. Een gerechtelijke procedure kijkt namelijk alleen naar het verleden. Met mediation richten wij ons met name op de toekomst. Daarvoor is het in gesprek kunnen blijven gaan met elkaar belangrijk.

 

De rol van de mediator

 

Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige professional die partijen begeleidt bij een conflict. De mediator brengt jullie weer met elkaar in gesprek en begeleidt bij het vinden van een oplossing. Zo blijkt tijdens mediations vaak dat partijen al langere tijd niet meer echt met elkaar communiceren over wat hen echt verdeeld houdt. Met de juiste begeleiding krijgt u weer oog voor de belangen van en voor elkaar. Dit vormt een nieuwe basis die u in staat stelt om samen de oplossing te vinden en weer door één deur te kunnen. Wat altijd voorop staat, is dat de mediator op geen enkele wijze de belangen van één der partijen vertegenwoordigd.

Ik ben aangesloten bij de MfN en lid van de Nederlandse Mediatorsvereniging, de beroepsvereniging voor professionals in mediation.

 

Hoe lang duurt een mediation?

 

Een heel traject bestaat uit meerdere bijeenkomsten. Hoeveel dat er zijn, hangt af van het conflict en hoe partijen er in staan. Een bijeenkomst duurt normaal gesproken niet meer dan 2 uur. De praktijk leert dat ongeveer de helft van de mediation trajecten binnen de 10 uur worden afgerond. 

 

Hoe eindigt een mediation?

 

In de meeste gevallen wordt een mediation afgesloten met het ondertekenen van een (vaststellings-) overeenkomst. Partijen leggen daarin de oplossing van het geschil vast. De overeenkomst wordt opgesteld door de mediator. Als partijen adviseurs hebben, gebeurt dat in samenspraak met de adviseurs. Die overeenkomst is juridisch bindend. Het komt ook voor dat partijen een deel van het geschil oplossen en afspreken hoe ze om willen gaan met het nog niet opgeloste deel. Ook dit komt in de overeenkomst te staan.

Heel soms worden er geen afspraken gemaakt en eindigt de mediation omdat partijen er echt niet uitkomen.